HAEFFELINFRANCOIS LURTON
MONTESGUICCIARDINI STROZZI
MARCHESI DE FRESCOBALDIDOMUS VINI
MARCHESI DI BAROLOLOUIS JADOT
DELASWILLIAM DEUTZ
PERRIN&FILSBOUCHARD PERE&FILS
LAUDUN&CHUSCLANBODEGAS VALLOBERA
VIGNOBLES DU SOLEILLORGERIL
WILLIAM FEVRECAZES
BODEGAS SALENTEINMANDRAROSSA


Dane produktu:

Nazwa produktu Wino czerwone słodkie - Cazes Rivesaltes
Kategoria Słodkie
Producent CAZES
Numer katalogowy 10000050
Cena 69,00 zł
84,87 zł brutto
VAT 23,00 %
Ilość w magazynie 11
Jednostka miary Szt.
Opis

Wino to pochodzi z winnic rodziny Cazes, która słynie z produkcji win w 100% w zgodzie z naturą. Wino pochodzące z francuskiego regionu Roussillon. Wino to składa się w 100% ze szczepu Czarnego Grenache. Wino podlega bardzo ważnej i cenionej francuskiej apelacji win czerwonych A.O.C. (Rivesaltes Contrôlée). Wino wytwarzane wyłącznie w naturalnym procesie bio-fermentacji na ziemi gliniano-wapiennej u podnóża pasma górskiego Corbieres. Dojrzewanie wina odbywa się bezpośrednio w butelkach po wstępnej maceracji w temperaturze 28oC, dojrzewanie trwa przez okres 12 miesięcy w klimatyzowanych pomieszczeniach. Podczas maceracji wytwarza się neutralny alkohol by w końcowej fazie osiągnąć duża moc 15% alkoholu. Charakteryzuje się wieloma nutami zapachowymi owoców leśnych. Mamy do czynienia z ogromną mocą tanin. Wino idealnie nadające się jako aperitif, subtelne i zarazem mocne. Wino można przechowywać w przydomowych piwniczkach przez okres od 8 do 25 lat.  

Wino można degustować do deserów w szczegolności do puddingów z czerwonych owoców.

Historia rodziny Cazes:

Domaine Cazes jest doskonałym przykładem stosowania metod biodynamicznych. Pierwszym rocznikiem, który został wytworzony według wyżej opisanych zasad był rocznik 1997. Firma została stworzona na początku ubiegłego stulecia przez Michela Cazes, jest obecnie prowadzona przez czwarte pokolenie jego potomków i uważana za jednego najlepszych producentów wina w swoim regionie.

Winnice należące do rodziny Cazes są położone w regionie Roussillon, u podnóży pasma górskiego Corbieres (płd.-zach. Francja, w pobliżu Pirenejów i granicy z Hiszpanią, a ściśle z hiszpańską Katalonią). Klimat tego regionu jest bardzo suchy (roczna suma opadów nie przekracza 400 mm), dzięki czemu nie występują tam w zasadzie grzybicze choroby winorośli, a chwasty wysychają same w dosyć wczesnej fazie wegetacji. Pozostałe są usuwane od 18 lat za pomocą kultywacji, bez użycia jakichkolwiek herbicydów. Wysokie temperatury w ciepłej porze roku oznaczają także co roku niskie plony, co korzystnie wpływa na jakość wina. Jako nawóz stosowany jest naturalny kompost.

Pomiędzy krzewami winorośli zasiewane jest zboże, co obok kultywacji doprowadza powietrze i składniki organiczne w głąb gleby i pozwala winorośli głęboko się zakorzenić.

Dzięki stosowaniu się do opisanych powyżej zasad Domaine Cazes uzyskało w 1998 roku oficjalny status producenta organicznego. Firma podlega nadzorowi ECOCERT, oficjalnej francuskiej rządowej organizacji upoważnionej do wydawania certyfikatów dla produktów organicznych i do kontroli producentów takich produktów. Domaine Cazes jest obecnie największym wytwórcą win biodynamicznych we Francji.

Taką samą troską jak uprawa winorośli otaczana jest winifikacja, czyli produkcja wina. Rodzina Cazes przywiązuje wielką wagę do jakości finalnego produktu. Celem firmy jest wytwarzanie wina w pełni oddające ducha regionu, w którym te wina powstają. W trakcie maceracji i fermentacji moszczu stosuje tylko naturalne drożdże, a drożdże sztucznie kultywowane nie są używane w ogóle używane.

Dzisiejsza powierzchnia upraw winorośli w Domaine Cazes to 160 hektarów, z czego 120 hektarów w jednym miejscu. Stosuje się tu nowoczesne metody produkcji z zachowaniem tradycyjnego charakteru win. Swojej dbałości o jakość firma Cazes zawdzięcza uznanie na całym świecie i na rodzimym rynku. Od 1960 roku wina Domaine Cazes uzyskały 300 nagród na wystawach we Francji i w różnych krajach świata. Uzyskują też najwyższe oceny pism i przewodników winiarskich, chociażby takich jak Guide Hachette. Można je także znaleźć w kartach win najlepszych restauracji całego świata.

Domaine Cazes przełamuje także stereotypowe wyobrażenia o wyższości niektórych tradycyjnych metod stosowanych w wytwarzaniu wina. I tak, po to by zebrać wszystkie grona w momencie ich optymalnej dojrzałości, firma zbiera się je kombajnem w nocy. Niska temperatura po zachodzie słońca i krótki czas zbioru pozwalają uniknąć samoistnej i przedwczesnej fermentacji winogron, co często ma miejsce przy długotrwałych ręcznych zbiorach w dzień i bardzo niekorzystnie wpływa na końcową jakość wina.

Winnica: Cazes               Trophy  

Szczep: 100% Czarne Grenache

Kolor: wino czerwone

Rocznik: 2005 Selekcjonowane

Apelacja: A.O.C. Rivesaltes Contrôlée

Dekantacja: nie - nie jest wymagana

Pojemność: 750 ml

Zawartość alkoholu: 15,50% vol

Temperatura serwowania: lekko schłodzone 13C

Ocena: StarStarStarStarStarStarStarStar

 



Galeria zdjęć produktu:

    

 

- Regulamin
- Polityka prywatności
- Dostawy
- O nas
- Aktualności
- Cenniki i katalogi
- Nowości i promocje
- Kontakt
- Galeria zdjęć

 
   
www.gotoAndPlay.pl