HAEFFELINFRANCOIS LURTON
MONTESGUICCIARDINI STROZZI
MARCHESI DE FRESCOBALDIDOMUS VINI
MARCHESI DI BAROLOLOUIS JADOT
DELASWILLIAM DEUTZ
PERRIN&FILSBOUCHARD PERE&FILS
LAUDUN&CHUSCLANBODEGAS VALLOBERA
VIGNOBLES DU SOLEILLORGERIL
WILLIAM FEVRECAZES
BODEGAS SALENTEINMANDRAROSSA


Dane produktu:

Nazwa produktu Wino czerwone wytrawne - Chateauneuf-du-Pape Les Sinards
Kategoria Wytrawne
Producent PERRIN&FILS
Numer katalogowy 10000045
Cena 163,00 zł
200,49 zł brutto
VAT 23,00 %
Ilość w magazynie 8
Jednostka miary Szt.
Opis

Wino to pochodzi ze znanej na całym świecie winnicy Perrin&Fils, która to słynie z tego, że produkuje wino Chateauneuf-du-Pape m.in. dla Papieża. Wino pochodzi z regionu Cotes-du-Rhone. Wino to składa się w 30% ze szczepu Mourvedre, w 30% z Grenache, w 10% Syrah, w 10% Counoise, w 5% Cinsault, a reszta podzielona jest między szczepy Vaccarese, Terret Noir, Muscardin, Picpoul, Picardan, Bourboulenc, Roussanne. Szczep Grenache oraz Cinsault nadaje winu kolor, intensywność i delikatność. Natomiast szczepy Mourvedre, Syrah, Muscardin oraz Vaccarese nadają winu charakterystykę dojrzewania oraz ciemny i klasyczny wyraz. Szczepy winne Counoise, Picpoul i pozostałe nadają winu świeżość, strukturę oraz aromat. Winogrona dla wina Chateauneuf-du-Pape uprawiane są na polach pomiędzy okręgami Orange oraz Avignon, winnica posiada 70 hektarów winogron do produkcji win czerwonych.

 

Winogrona zbierane są ręcznie, a następnie selekcjonowane w piwnicach. Skórka winogron podgrzewana jest do temperatury około 80o C, a następnie chwilowo schładzana do temperatury 20o C i przenoszona do stalowych kadzi na 12 dni w celu "macerowania".  

Proces dojrzewania poszczególnych winogron odbywa się osobno. Wyselekcjonowane szczepy mieszane są ze sobą razem w odpowiednich proporcjach i przelewane do beczek dębowych gdzie dojrzewają przez 12 miesięcy. Po 12 miesiącach wino nalewane jest do butelek. Wino zabutelkowane przebywa przez kolejne 12 miesięcy w piwnicach Beaucastel zanim trafi do klientów.

Nos wina to nuty owoców czerwonych, skórek, trufli oraz piżma.

Smakowo zawiera nuty różnych przypraw w tym pieprzu oraz lukrecji.

Wino to polecamy do potraw z mięs czerwonych, dziczyzny oraz grzybów (w szczególnosci trufli).

Niewątpliwą ciekawostką jest fakt, że wino Chateauneuf-du-Pape przygotowywane było i nadal jest dla piwnic watykańskich z których to korzystają dostojnicy kościelni w tym sam Papież.

 

Winnica: Perrin&FILS

Szczep: 30% Mourvedre, 30% Grenache, 10% Syrah, 10% Counoise, 5% Cinsault, 15% (Vaccarese, Terret Noir, Muscardin, Picpoul, Picardan, Bourboulenc, Roussanne)

Kolor: wino czerwone - bardzo ciemny kolor

Rocznik: 2005

Apelacja: Appellation Chateauneuf-du-Pape Controlee

Dekantacja: tak - zalecamy 2 godziny przed degustacją

Pojemność: 750 ml

Zawartość alkoholu: 14,00% vol

Temperatura serwowania: 15o C

Ocena: StarStarStarStarStarStarStarStar

 



Galeria zdjęć produktu:

   

 

- Regulamin
- Polityka prywatności
- Dostawy
- O nas
- Aktualności
- Cenniki i katalogi
- Nowości i promocje
- Kontakt
- Galeria zdjęć

 
   
www.gotoAndPlay.pl